כבוד למצוינות
מכון ויצמן בחר את שמונת מקבלי הדוקטורט לשם כבוד לשנת 2019
כתבות
מכון ויצמן למדע בחר להעניק השנה תואר דוקטור לשם כבוד לשמונה אישים משפיעים, בזכות תרומתם המכרעת לחברה. הטקס הרשמי ייערך ביום שלישי, 12 בנובמבר, במהלך אירועי מועצת המנהלים הבינלאומית ה-71 של מכון ויצמן.
מקבלי התואר הם:
ראובן (רובי) ריבלין, נשיאה העשירי של מדינת ישראל - הקדיש את חייו לחיבור אנשים ברחבי העולם ליופייה וקדושתה של העיר ירושלים. הקריירה הענפה שלו בשירות הציבורי כוללת שבע קדנציות בכנסת, שתי כהונות כיו"ר הכנסת ושתי כהונות כשר התקשורת. האופן שבו בחר למלא את תפקידיו השונים זיכה אותו בהערכה ובאהדה של ציבור רחב והפך אותו לסמל לדרך תקשורת מעמיקה ומכובדת.
רבקה בוכריס, יו"ר חבר הנאמנים ויו"ר הדירקטוריון של קרן אדליס ובעלת זכויות רבות במקצועה כבנקאית בינלאומית - הצליחה לממש את חזונו של מייסד הקרן, אנדרה דלורו המנוח: להבטיח את שגשוגה של מדינת ישראל ואת הצלחתו של העם היהודי. תוך שהיא מקדמת יוזמות חברתיות וחינוכיות, קרן אדליס תומכת בתוכניות מגוונות במכון ויצמן למדע, בתחומי הפיסיקה, כימיה וחקר מחלות.
פרופ' ג'ונתן דורפן, מומחה עולמי לפיסיקת חלקיקים ובעבר נשיא מכון אוקינאווה למדע וטכנולוגיה ביפן - הוביל את העיצוב והבנייה של מערכת המאיץ B-factory ופרויקטים נוספים במרכז סטנפורד למאיץ חלקיקים ליניארי (SLAC, כיום מעבדת המאיץ הלאומית), שם נערכו ניסויים שזיכו מדענים בפרס נובל לפיסיקה בשנת 2008. פרופ' דורפן הוא חבר במועצה הבינלאומית של מכון ויצמן וכיהן כיו"ר משותף של הוועדה המדעית האקדמית המייעצת (SAAC) במשך תשע שנים ברציפות, עד 2018. הישגיו כמדען וכמנהל של מוסדות, ועדות ופרויקטים רבים הפכו אותו לאחד מהאישים המשפיעים בתחומו.
מריו פלק, חבר נכבד בקהילה העסקית של ברזיל, נדבן חד-אבחנה ויזם חברתי - ייסד את אגודת הידידים של מכון ויצמן בברזיל ועומד בראשה. תחת הנהגתו, תומכת אגודת ידידים זו בחקר סרטן, ובמסגרת זו הקימה את בנק הרקמות ויצמן-ברזיל בתוך המרכז הבינתחומי לחקר סרטן ע"ש מורוס (MICC) המוקדש למחקר בנושא אבחון, טיפול ומניעה של מחלות סרטן.
אלכס ליבק, צלם עיתונות עטור פרסים, בהם נמנה פרס ישראל - מעניק באמצעות מצלמתו משמעויות עמוקות ואף הומוריסטיות לרגעים משמעותיים במציאות אנושית יומיומית. כ-"פפרצי של האנונימיים", כפי שהוא מכנה את עצמו, אלכס ליבק יוצר תיעוד הומניסטי של בני אדם ברחבי העולם ומשרטט תמונה מגוונת ורחבה של אחד מההישגים הגדולים של ההיסטוריה: תקומת העם היהודי כאומה חופשית בביתה הלאומי.
פרופ' רפאל משולם, חוקר פורץ דרך שקנה לו שם עולמי בזכות עבודתו בזיהוי המבנה של THC – החומר הפסיכואקטיבי העיקרי המצוי בקנביס – וחומרים קנבינואידים אנדוגניים במוח המפעילים את האנדו-קנבינואידית. לגילוייו של פרופ' משולם, בוגר תואר שלישי ממכון ויצמן למדע, תרומה משמעותית להרחבת השימוש הרפואי בקנביס, לפיתוח ולמחקר של מגוון נגזרות רפואיות המשמשות לטיפול במגוון מצבים רפואיים.
פרופ' מרתה ק. נוסבאום, פילוסופית באוניברסיטת שיקגו - עוסקת בהיקף יוצא דופן של נושאים ותרומתה האינטלקטואלית הפורייה כוללת פילוסופיה של החינוך, הפילוסופיה של כלכלות מתפתחות והפילוסופיה של החוק. כתיבתה בנוגע לסוגיות כמו רגשות, קוגניציה, צדק חלוקתי וזכויות אדם הובילה לתובנות שמתייחסות לסוגיות הרלוונטיות לחיים הפוליטיים והאישיים. היא שותפה לפיתוח של "גישת היכולות", שיטת מדידה לרווחה עולמית, שמציעה חלופה לגישות ישנות יותר והמתמקדת ביכולות אנוש.
הרב עדין אבן-ישראל שטיינזלץ הוא מורה, פילוסוף ומדריך רוחני, שעבודתו בתרגום וביאור התלמוד לעברית ולשפות נוספות הנגישה עבור רבים ברחבי העולם לקט חשוב זה של התרבות היהודית. הוא כתב כ-80 ספרים ומאות מאמרים בענייני דעת יהודית, סוציולוגיה, פילוסופיה, היסטוריה ותרבות וכן פרשנות מקורית לתנ"ך. הרב אבן-ישראל, שרכש השכלה אקדמית במתמטיקה, פיסיקה וכימיה באוניברסיטה העברית לצד הסמכה לרבנות, הוא גם איש חינוך, שהקים רשת בתי ספר ומוסדות חינוך בישראל ובמדינות ברית המועצות לשעבר והרצה על במות רבות. כל אלה זיכו אותו בפרסים רבים, בהם פרס ישראל.