על המלחמה, ומעשי האהבה או: מצוקת הרבים ומרחבי היחיד
רמי סערי, "כמה, כמה מלחמה"
הוצאת הקיבוץ המאוחד - קרן רבינוביץ לאמנות, 77 עמ'.
"כמה, כמה מלחמה" הוא ספר מחאה פוליטית אשר בצד היותו נושא מסר אנטי-כוחני חד ואזהרה בפני אי עשייה, הוא מכיל בחובו גם את הסכנה בנבואת ההשלמה עם מצב הכיבוש ועוולותיו, את הוויתור על אפשרות המחאה, את אובדן הדרך, ואת תחושת החידלון והמצוקה וחוסר המוצא: "לא נפסיק לזוז ולא נפסיק לשיר:/ בהתחלה יורים ובוכים,/ אחר כך נינוחים, יורים וממשיכים//" ("כמה כמה מלחמה", עמ' 31). דווקא הנחיצות הנואשת בראיה נכוחה ושינוי דרך, כמו גם הטוטאליות של הרוע ואטימות הלב, מאיימות לאיין את אפשרות ההודאה בעוול שחטאנו בו ואת הסיכוי לתיקונו. רמי סערי הוא משורר ומתרגם, וזהו לו ספר שיריו החמישי. בין תרגומיו ראויים לציון, במיוחד בהקשר הנוכחי, ספריו של חוליו לימסארס הנוגעים באופן כואב במיוחד באנשיה ונופיה הקרועים והקפואים של ספרד בעת מלחמת האזרחים.
גם הספר "כמה כמה מלחמה" נוגע באימת האירועים המלחמתיים העכשוויים, הפעם פה, בנופינו, ובהשפעתם המשחיתה והמפוררת על נפשותינו. ולמרות מדויקות וחדות מסריו, בשונה ממשוררים פוליטיים עכשווים אחרים, כמו יצחק לאור או אהרון שבתאי, בוחר רמי סערי לכתוב בשורות קצרות וקצביות וקלילות למראה, תוך חיוך גלוי או סמוי, עצוב וסרקסטי העלול להטעות בסלחנותו. למשל: "בשעה שאני מחולל מהמטבח לשירותים ובמרץ את הולס/ של זוגלובק מה זוגלובק אה/ וחושב על דק דק דק דק דיקיות/ שאת הילדים מדליקות/ מגיעות אלי ידיעות מדליקות לא פחות/ על הילידים המדליקים,/ המבעירים מטע זיתים. ("רגע של פרסומות", עמ' 11).
ומיד, בכעס גובר ובאין-מחילה נוכח חוסר הפשר: "מה נשאר אחרינו, ומה אנו מותירים?/ אדמות אבלות ארוכות/ שופעות זיתים של שקט/...; מדשדשת שיירה עייפה: כלי- משחת/ ונוער. לא היטיבו לזכור/ את השירים היפים שלמדנו:/ "("חיילים", עמ' 21). וככל שממשיכה הקריאה בספרון הדק והחד הזה, כך מתעצמות תחושות המחנק, הסגירות והאין-אונים. "כמה, כמה מלחמה" הוא ספר מרתק וקולח לקריאה, חד וישיר וחריף ואמיץ, ומחוייך לכאורה, לעיתים. כמה, כמה קרובים גם אנחנו למציאות העזובה החשוכה והמסמאת באכזריותה של ספרד המסוכסכת העולה מספריו של לימסארס וכמה מעט נותר עוד בידינו לעשות.
יוסי יזרעאלי, "ניסוי הצופרים של המיגרנה"
הוצאת הקיבוץ המאוחד - קרן רבינוביץ לאמנות, 94 עמ'.
בניגוד לאמירותיו החברתיות הסוחפות והמטלטלות של רמי סערי, שירי ספרו השני של יוסי יזרעאלי, איש תיאטרון, "ניסוי הצופרים של המיגרנה" הינם אניטרווורטיים, בעלי אמירה (או צעקה) שקטה, מופנמת, רכת מגע:"עפעף של עין הרע, סימום של חלודה, כווייה/ של פה, פטמה של פצע, ריאת נייר, פיהוק/ של מות, קידוש השם של פרח, פרפר/ ששב מן המתים" ("שיר", עמ' 9). מרבית חלקו הראשון של הספר מתמקד בחקר מהות השיר, בסיבת היותו, בניסיון פענוח חידת מבנהו, ובמסתורי מסריו:"... שהחרוז החזרה למקום הפשע, שהנושא חרוץ, שעצם/ אמנות השיר תרגיל בהישרדות, כמו הטובע// שנאחז בשערות ראשו..." ("טובע", עמ' 13), או..."ולפי שמבקר ספרות// טען ששיר, בעצם, הוא אמדן הנזק..." ("אמדן הנזק", עמ' 15).
התחושה העוברת מקריאת שיריו של יוסי יזרעאלי חלומית ולעיתים הזויה, ועם זאת מסריו צלולים, ישירים וחפים מהתגנדרות. שורות שיריו אלו של יוסי יזרעאלי ארוכות יחסית אך מקצבם ההרמוני של השירים מוקפד, קבוע וכמעט בלתי משתנה. זאת, כמו גם נגיעתם השקטה של השירים, מנעימים את הקריאה בו.
בחלקו השני של הספר המרגש הזה שירים אשר עניינם בבימה, בהצגה, בארכיטקטורת התיאטרון, או ליתר דיוק, אחורי הקלעים של הבמה, החלק הלא נראה (לכאורה) לעין. בשירים אלה בולט הניסיון לפצח את מידת הגלוי (המטעה) על פי ניסיון הבנת נפש השחקן ותפקודו. כך למשל השירים "רוקמת התחרה", "שחקנית" ("מתחבאת בקופסאות איפור עד שיבנו לה תפאורה), ו"מסכה" ( עמ' 62, 63 ו-66, בהתאמה). בחלקו האחרון של הספר בולטים שירי כאב ופרידה, ערגה וגעגוע לנוף נאיבי של ילדות ובהם ניסיון מכמיר לב לשוב לירושלים של פעם: "מחסירה// אותי, ירושלים מציעה את שרותיה/ לילד אחר. פרח, תפוח, נורית ("חיסור" עמ' 78). נעים יהיה לחזור ולקרוא את "ניסוי הצופרים של המיגרנה" ולהתמכר לקצבו המלנכולי והשקט, כמו לנגינה אינטימית של פסנתר, צנועה וחודרת וכנה וישירה.
אודי זומר, "סדר פעולות אהבה"
עמדה."ביתן", 70 עמ'
כמו שיריו של יוסי יזרעאלי, גם רוב שירי "סדר פעולות אהבה" של אודי זומר, נוגעים בקשר בין היחיד הכותב לעולמו הקרוב, לעצמו ולמושא אהבתו. כמה משירי ספר זה, הבולטים באמירתם החדה, הבוטה לעיתים, נושאים מבט חומל, מוותר וסולח על אשליית הרוגע וזמניותה של האהבה, ועל מעשה האהבה, ועל ההזדקקות (הנואשת) להיותה: "...ושם-/ דביקות של אלכוהול וריר,/ תצמיד אל ילדות גדולות,/ תוויות מחיר/ וחיוכים ריקים עם פתקאות ממוספרות" ("בנקוק", עמ' 10). או הכמיהה לגעת, להבין את מסתורי וחושניות גופה של הנאהבת: "את מבצבצת אלי בריחך המוכר/ שנובע חוטים-חוטים/ מתוך נקבוביות העור/ של גופך הממורק אחרי מקלחת// ("פרלוד כשיר אהבה", עמ' 29).
במיוחד הייתי ממליץ על קריאתם הכמעט מענגת, של השירים הארוטיים "אמזוג טיפה של שמן זית" (עמ' 51) ו- "זמן אהבה"(עמ' 53). שירים אלה הם עזי הביטוי והמרשימים בספר ביכורים זה ויש בהם כדי להבטיח המשך וגיבוש. חבל רק שעטיפת הספר, הרועשת בצבעוניותה, לא כוללת פרטים נוספים אודות הכותב. האמירות ה"ביוגרפיות" הקצרצרות והמתבדחות לא רק שאינן מועילות להכרת ולקרוב הכותב אלא אף עומדות בניגוד חד לכאב, לרצינות, וליסודיות כתיבתו.