להדוף סרטן עצמות בילדים
מחקר של פרופ' יוסי ירדן נותן תקווה חדשה לחולים
דיווחים
סרקומה על שם יואינג היא סוג סרטן העצמות השני בשכיחותו בקרב ילדים. ברוב המקרים, הילדים מגיבים לשילוב של ניתוח, כימותרפיה והקרנות, ומי שמחלים נאלץ להיות במעקב לאורך כל חייו בגלל תופעות הלוואי של הטיפולים האגרסיביים. כשהאבחון נעשה בשלב מאוחר, כשהסרטן כבר התפשט אל מחוץ לעצמות, שיעורי ההישרדות מהמחלה צונחים אל מתחת ל-30 אחוזים.
במאמר שפורסם לאחרונה במגזין Cell Reports, פרופ' יוסף ירדן מהמחלקה לבקרה ביולוגית וד"ר סוואטי סריבסטבה, פוסטדוקטורנטית במעבדה שלו, מסבירים את הדינמיקה המולקולרית המובילה ליצירה ולהפעלה של אונקוגן (גן מחולל סרטן) הסרקומה על שם יואינג.
המחקר התמקד בקולטנים של הורמונים סטרואידיים שנקראים גלוקוקורטיקואידים. קולטנים אלה נמצאים כמעט בכל תא מתאי הגוף ומעבירים אותות הורמונליים הקשורים ללחץ, לערות ולתפקודים רבים וחשובים נוספים. אלא שלפעמים קולטני הגלוקוקורטיקואידים מעודדים צמיחה של גידולים ממאירים, ותהליך זה מתחיל כשהקולטנים נעים לתוך גרעין התא ונקשרים ל"גורמי שעתוק" – חלבונים ה"מדליקים" ו"מכבים" גנים.
פרופ' ירדן וצוותו גילו שכאשר קולטני גלוקוקורטיקואידים נקשרים לגורמי שעתוק ממשפחת ה-ETS (E-twenty six), האונקוגן של הסרקומה על שם יואינג נכנס להילוך גבוה. בצלחת במעבדה, היקשרות פיזית של קולטני הגלוקוקורטיקואידים לחלבון המיוצר על ידי האונקוגן הגבירה את צמיחתם והתפשטותם של תאי הסרקומה. בעכברי מעבדה הגברת הצמיחה וההתפשטות הייתה אפילו חזקה יותר.
חשיבותם הרפואית של ממצאים אלה היא בכך שהם פותחים את הדלת לאפשרות חדשה של טיפול במחלה זו באמצעות תרופות קיימות המווסתות את פעילות קולטני הגלוקוקורטיקואידים.
החוקרים שתלו בעכברים תאי סרקומה שנלקחו מחולים, וצמיחת הגידולים הואטה כאשר העכברים טופלו במטיראפון (metyrapone), תרופה מאושרת על ידי ה-FDA המפחיתה את ייצור הגלוקוקורטיקואידים. בניסויים אחרים בעכברים, מיפפריסטון (mifepristone), תרופה מאושרת אחרת החוסמת את קולטני הגלוקוקורטיקואידים, מנעה את התפשטות הסרקומה מהעצמות לריאות. שני המחקרים הראו איך אפשר לשלוט בצמיחה ובהתפשטות של סרקומה על שם יואינג על ידי חסימת הפעילות של קולטני הגלוקוקורטיקואידים.
החוקרים ערכו גם ניתוח גנטי של דגימות שנלקחו מגידולים בחולים, וזיהו שבעה גנים המווּסתים על ידי הקולטנים – גנים שהתבטאו בחולים עם גידולים תוקפניים במיוחד ברמות גבוהות מהרגיל. זאת מעין "חתימה גנטית", והיא יכולה לעזור לזהות חולים שיש סיכויים גבוהים שטיפול תרופתי יועיל להם.
"הממצאים שלנו הם בסיס לפיתוח טיפול מותאם אישית בסרקומה על שם יואינג", אומרת ד"ר סריבסטבה. העובדה שהחוקרים השתמשו במחקר זה בתרופות שכבר מאושרות לשימוש במחלות אחרות, בוודאי תסייע במימוש הגישה הזאת.
Prof. Yosef Yarden's research is supported by the Dwek Institute for Cancer Therapy Research; the David and Fela Shapell Family Foundation INCPM Fund for Preclinical Studies; the Moross Integrated Cancer Center; the Dr. Miriam and Sheldon G. Adelson Medical Research Foundation; the Willner Family Center for Vascular Biology; the Rising Tide Foundation; the Marvin Tanner Laboratory for Research on Cancer; the Comisaroff Family Trust; and the European Research Council. Prof. Yarden is the incumbent of the Harold and Zelda Goldenberg Professorial Chair in Molecular Cell Biology
פרופ' יוסי ירדן