מה גורם ללוקמיה לפרוץ?
אבחון ראשוני של לוקמיה מיאלואידית חריפה (acute myeloid leukemia) בדרך כלל מציג בפנינו מחלה הרסנית הדורשת טיפול מיידי ואגרסיבי. אולם הן רופאים והן מדענים מתעלמים מהעובדה שהמחלה למעשה מופיעה בגוף החולה זמן רב לפני גילויה וכי במקרים רבים לוקח לה זמן רב להתפתח. ד"ר לירן שלוש מאמין כי תקופה ארוכה זו של "מחלה רדומה" עשוי להיות חלון הזדמנויות אידיאלי לטיפול מוקדם אף שהיא עדיין טומנת בחובה תעלומות רבות.
ד"ר שלוש הוא רופא העובד בבית החולים רמב"ם בחיפה אשר הצטרף למחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן בסתיו האחרון. הוא חוקר סרטן מסוג לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML) בגישת "הגיניאולוגיה של התא" אשר כבר הובילה לתובנות רבות. AML הוא סרטן של תאי הדם המיאלואידים המתאפיין בגדילה בלתי מרוסנת של תאי דם לבנים המצטברים במח העצם ויוצרים הפרעה לייצור תאי דם נורמליים. חרף העובדה שמדובר במחלה נדירה באופן יחסי – רק 1.2 אחוז מהחולים שנפטרים מסרטן בארה"ב לוקים בה – שכיחותה צפויה לעלות ככל שהגיל הממוצע באוכלוסייה עולה.
באמצעות מעקב אחר "ההיסטוריה המשפחתית" של תאי גזע בדמם של חוליAML ושימוש בשיטות ריצוף גנטי מתקדמות לזיהוי שינויים בגנים שמעורבותם במחלה ידועה, ד"ר שלוש ושותפיו למחקר הצליחו לזהות – לראשונה אי פעם – תאי גזע טרום-לוקמיים. תאי גזע מוטנטיים אלו הופכים בהמשך לתאים סרטניים. רוב המקרים של AML מאובחנים ללא אינדיקציה קודמת לסרטן; אולם כמו כל סוגי הסרטן, AML הוא תולדה של הצטברות ארוכת-טווח של מוטציות.
לפי ד"ר שלוש, בזמן האבחון תאי AML נושאים בתוכם בממוצע כ- 13 מוטציות. טיפול כימותרפי יהרוג אמנם את התאים הסרטניים, אבל לא את תאי הגזע המוטנטיים. ממצא זה עשוי לסייע לחוקרים לפתח טיפולים, שיטות אבחון ושיטות סינון חדשות ל- AML ואף לסוגי סרטן אחרים בעתיד. עורכי כתב-העת Nature Medicine בחרו במאמרו של ד"ר שלוש כאחת מפריצות הדרך המשמעותיות ביותר ברפואה בשנת 2014 וטענו כי הוא טומן בחובו השלכות קליניות ומדעיות משמעותיות.
כור היתוך של רפואה ומחקר
מאז שהיה סטודנט לתואר ראשון, התמקד ד"ר שלוש – במקור מחיפה וכיום נשוי עם שלושה ילדים –ברפואה. ברבות השנים, הוא החל להימשך יותר ויותר למחקר בסיסי. הוא מספר כי הבין שהשילוב הגמיש בין השניים מאפשר לקדם את בריאות האדם בצורה הטובה ביותר. ד"ר שלוש השלים את לימודיו לתואר ראשון במדעי הרפואה בהצטיינות, סיים את לימודי הרפואה בטכניון והתגייס לצה"ל במסלול העתודה הרפואית, שם שימש כסגן מנהל המכון לרפואה של חיל הים. הוא השלים את הדוקטורט בגנטיקה של אוכלוסיות ב- 2012 בטכניון, ובמקביל התמחה כשלוש שנים ברפואה פנימית בבית החולים רמב"ם.
בשנת 2012 ארז ד"ר שלוש את חפציו ושם פעמיו לאוניברסיטת טורונטו, שם שימש במשך מספר שנים כעמית בתר-דוקטורט וכרופא עמית עם התמחות בלוקמיה במרכז לחקר הסרטן על-שם הנסיכה מרגרט. במהלך לימודי הדוקטורט ולימודי הרפואה, חקר ד"ר שלוש את האבולוציה של לוקמיה משלב האבחון ועד לחזרת המחלה לאחר טיפול. הוא השווה צמדי דגימות מחולי AML בשלבים שונים של המחלה והטיפול וגילה כי דגימות הדם מחולי AML בשלב האבחון הכילו את אותם תאי גזע קדמוניים שנשאו את המאורעות הגנטיים שעוררו את המחלה. הוא הצליח להראות כי תאי גזע לוקמיים אלו למעשה שורדים את הטיפול הכימותרפי ותורמים לחזרת המחלה. למחקריו של ד"ר שלוש יש השלכות משמעותיות על גישות עתידיות למניעת חזרתה של AML במטופלים, זאת על-ידי טיפול ממוקד בתאי הגזע הפרה-לוקמיים ששרדו את הטיפול.
ד"ר שלוש יזם לאחרונה מחקר קליני למעקב אחר מקבץ גדול של חולי AML באמצעות דגימות דם שנלקחו בשלב האבחון, תחילת הטיפול ואחת לשלושה חודשים מנסיגת המחלה ועד שובה. הוא ממשיך לשתף פעולה עם ד"ר ג'ון דיק אשר הנחה את מחקרו באוניברסיטת טורונטו ועם ד"ר מארק מינדן, שהנחה אותו באותה תקופה בבית החולים על-שם הנסיכה מרגרט, במטרה לבחון מחלות דם אחרות בנוסף ל- AML.
במכון ויצמן, הוא משתף פעולה עם פרופ' עמוס תנאי מהמחלקות לבקרה ביולוגית ומדעי המחשב ומתמטיקה שימושית ועם ד"ר עידו עמית מהמחלקה לאימונולוגיה על-מנת לבחון את רשתות הבקרה הגנטית והאפיגנטית המעורבות במחלות אלו. במקביל, הוא ממשיך לעבוד כהמטולוג בבית החולים רמב"ם ועוקב אחר לוקמיה וחולים במצב קדם-לוקמי. "העבודה הקלינית שלי מתמקדת הטיפול בחולים אינדיבידואליים במצב קדם-לוקמי הקרוי 'תסמונת מיאלודיספלסטית'. במחלה זו, קריסת מח העצם היא תולדה של צמיחה ממארת; כ-20 אחוזים מחולים הלוקים בה יפתחו בעתיד AML" הוא אומר.
Dr. Liran Shlush is supported by the Abramson Family Center for Young Scientists, ACWIS Midwest Gala donors, the Estate of Leah Arbel, the Benoziyo Fund for the Advancement of Science, CNRS-Centre National de la Recherche Scientifique, David and Fela Shapell Family Foundation INCPM Fund for Preclinical Studies, Estate of David Turner, and the Morris & Ruth Wagner Marek Sutkiewicz Laboratory for Cancer Research. He is the incumbent of the Ruth and Louis Leland Career Development Chair