להבין את הגנומיקה של מערכת החיסון

ד"ר עידו עמית, אשר עוסק בפיצוח הקוד הגנומי המפקח על בניית תאי דם ועל התגובה החיסונית בגוף, הוא זוכה פרס רפפורט למצוינות בתחום המחקר הביו-רפואי לשנת 2016.

ד"ר עמית הוא חבר סגל במחלקה לאימונולוגיה של המכון ומכהן בקתדרה למדענים צעירים על-שם אלן ולריין פישר. הוא חוקר את הגנטיקה של האימונולוגיה ומנסה לפענח אילו רכיבים בגנום שלנו מכוונים את תאי מערכת החיסון להתמיין ולהגיב לגידולים ולפתוגנים בגוף.

מחקריו עוסקים באופן ספציפי בהבנת הפרטים הפונקציונליים של מערכת החיסון, ידע שנחשב כקריטי על-מנת לייצר תגובות שונות הנדרשות להגנה על גוף האדם בפני מגוון רחב של איומים – כולל סרטן ושלל פתוגנים, אבל גם הרס עצמי  המכונה אוטואימוני. למרבה הצער, לא ניתן להעריך מורכבת שכזו כהלכה באמצעות השיטות הקיימות, אשר בוחנות אוכלוסיות גדולות של תאים חיסויים להם עשויים להיות שימושים מנוגדים. טכנולגיית תא בודד חדשנית אשר פותחה בידי ד"ר עמית מאפשרת לשרטט תמונה חסרת תקדים של הפונקציות של תאי מערכת החיסון, כולל מנגנוניהם הפנימיים, מעברים ממצב בריא לחולה וכן תגובות לטיפול. בהינתן הצורך הגובר להתאים את שיטת הטיפול למאפיינים הגנטיים, מולקולריים ותאיים של המחלה בכל מטופל, ניתוח תא בודד עשוי להפוך לבסיס של "רפואה מדויקת מודרנית, הקרויה גם רפואה מותאמת אישית".

מטרתו היא להנדס תאים וליצור טיפולים מותאמים-אישית למגוון מצבים רפואיים, ממחלות נוירודגנרטיביות ועד סרטן והזדקנות. על-מנת לפענח את הגנים והתהליכים הביולוגיים המעורבים במחלות אלו, הוא משלב במחקריו טכנולוגיות חדשניות של גנומיקה ברמת התא הבודד ומושגים מדיסציפלינות מגוונות כביוטכנולוגיה, פיסיקה, מדעי המחשב, ביולוגיה מולקולרית וגנומיקה פונקציונלית. לאחר שנגיע לרזולוציה הזו, מאמין ד"ר עמית, ניתן יהיה לגשר על הפער בין ההבנה שלנו באשר לגנום האינדיווידואלי לבין השלכותיו הגופניות במצבים של בריאות וחולי – ובכך ניתן יהיה לקדם שיטות אבחון חדשות ולסלול את הדרך לרפואה מותאמת-אישית המבוססת על הגנום של כל אחד ואחת מאיתנו.

פרס רפפורט מוענק "בגין מחקר רפואי או ביו-רפואי אשר יש בו מצוינות, פריצת דרך או חידוש ואשר יש בהם לתרום לקידום בריאות האדם ולטובת הכלל [ולהיות בעל] השלכות טיפוליות ממשיות ויישומיות לטובת האנושות". פרס זה מצטרף לעשרות פרסים בהם זכה ד"ר עמית לאורך הקריירה שלו, הכוללים גם מדליית זהב של הארגון האירופי לביולוגיה מולקולרית (EMBO). לד"ר עמית פרסומים רבים המאתגרים את הידע הקיים אודות אזורי בקרה בגנום האנושי והשפעותיהם על תפקוד מערכת החיסון בתהליכי תחלואה והבראה, לרבות מאמרים בכתבי העת החשובים כ- Science ו- Cell.

מחקר גנומי מתקדם מרחיב את גבולות תחום האימונולוגיה לתחומים והפרעות נוספות, מהיווצרות מחלות מדבקות, זיהומים והפרעות אוטו-אימוניות, הפרעות מטבוליות, סרטן, ואף מחלות נוירודגנרטיביות ובעיות קשורות-גיל. ד"ר עמית נמצא בחזית המחקר בתחום והוא פועל לזהות ולפתח דרכי התערבות חדשות ומותאמות-אישית המבוססות על גנומיקה ואסטרטגיות לטיפול בסרטן ומחלות נוירודגנרטיביות.

 

Dr. Ido Amit is supported by the Abramson Family Center for Young Scientists, the Benoziyo Endowment Fund for the Advancement of Science, the Alan and Laraine Fischer Foundation, Herbert and Esther Hecht, Bevery Hills, CA, the Leona M. and Harry B. Helmsley Charitable Trust, the J&R  Center for Scientific Research, the Ruth and Samuel Rosenwasser Charitable Fund, the David and Fela Shapell Family Foundation INCPM Fund for Preclinical Studies, and the Wolfson Family Charitable Trust. He is the incumbent of the Alan and Laraine Fischer Career Development Chair

Dr. Ido Amit