הכרה בינלאומית לאתר שמחבר ציונות ומדע
בשנת 1917, היה ד"ר חיים ויצמן, מקימו ונשיאו הראשון של מכון ויצמן למדע, עסוק בקידומה של הצעה שהובילה לפרסומה של הצהרת בלפור - מסמך מכונן שהעיד על תמיכתה של ממשלת בריטניה בהקמתו של בית לאומי לעם היהודי. מאה שנים לאחר מכן, מעונו של ויצמן נפתח מחדש לציבור, לאחר תהליך יסודי של שיפוץ ושימור.
תהליך ריענון זה של הבית, שתוכנן בשנת 1937 על ידי האדריכל היהודי-גרמני אריך מנדלסון, הגיע לשיא עם בחירתו לרשימת "בתים אייקוניים". זהו המבנה הראשון בישראל שנכנס לרשימה זו, שממפה יצירות מופת של אדריכלות המאה ה-20.
הבית, שעיצובו מכיל שילוב מיוחד בין מסורת הארכיטקטורה המודרנית להשפעות מזרח-תיכוניות, תוכנן על ידי מנדלסון בכוונה "להקים מבנה שיהיה אוריינטלי במידה שתגרום לאירופאי להרגיש בו בבית". לאחר שנפטר חיים ויצמן, המשיכה אלמנתו ד"ר ורה ויצמן להתגורר בו עד למותה בשנת 1966. הוא נפתח לציבור כמוזיאון בשנת 1978.
פרויקט השימור הנוכחי, שהתמקד בעיקר בחלק החיצוני של המבנה, נוהל על ידי האדריכלית הישראלית טל אייל, שמשרדה שבתל אביב מתמחה בשימור היסטורי של מבנים. כחלק מההכנה לפרויקט, ערכה אייל מחקר בארכיון של יד חיים ויצמן - אוסף של כ-200,000 מסמכים, שבהם התכניות המקוריות של הבית וכן התכתבויות בנושא.
בית ויצמן תוכנן בהשראת המראה של ספינה בים, ולפיכך, הגנים המקיפים אותו עוצבו בטופוגרפיה מיוחדת שמדמה תנועה של גלים. נושא המים מגולם גם בבריכת הנוי שמתוכה משתקף המגדל המרכזי. הבריכה שופצה אף היא, תוך התאמה לסטנדרטים מעודכנים של בטיחות.
לכבוד הפתיחה המחודשת של האתר, יתקיימו בבית ויצמן סיורים מודרכים ותכניות ייעודיות לילדים בגילאים שונים. הפעילויות יתקיימו בשפות עברית, אנגלית וערבית. בנוסף, ייפתח הבית לראשונה גם לאירועים מיוחדים ולכנסים.
שעות ביקור:
בימים א'-ה' 08:00- 16:00
יש לתאם ביקור מראש בטלפון: 08-9344499
מידע נוסף ניתן למצוא באתר http://www.chaimweizmann.org.il או בטלפון 08-9343230.