קטגוריה
- גנטית
גנים קשורים
INSR
שכיחות מקסימלית
מוערכת כ-1:1,000,000. עד היום אובחנו באמצעות בדיקה גנטית מולקולרית 96 אנשים עם Donohue syndrome או Rabson–Mendenhall syndrome. ישנם כ-10 חולים נוספים בתסמונות אלו שאובחנו על פי התמונה הקלינית של מחלתם, ללא בדיקה גנטית מולקולרית.
ספרות מדעית
- Donohue syndrome: A review of literature...nd anesthetic considerations - PubMed
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK476444/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4535795/
- IGF-I treatment of insulin resistance - PubMed
- Ten-year improvement of insulin resistan...s resulting in leprechaunism - PubMed
- Efficacy of recombinant methionyl human ...e Rabson-Mendenhall syndrome - PubMed
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3816267/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8852213/
קבוצת שייכות
מחלות אנדוקרינולוגיות
תורשה
אוטוזומלית רצסיבית
סימפטומים
תסמונת של תנגודת חמורה לאינסולין הקשורה לגן INSR (בקיצור INSR-SIRS) היא רצף של תסמונות ברמות חומרה שונות, מהחמורה יותר שנקראת תסמונת דונהו לקלה יותר שנקראת Rabson-Mendenhall syndrome (בקיצור RMS). אינסולין הוא הורמון המשוחרר מהלבלב בתנאי שובע ותפקידו המרכזי הוא לווסת את רמות הגלוקוז בגוף. כאשר אינסולין נקשר לקולטן שלו על פני תאי שומן, תאי שריר שלד או תאי שריר לב, הוא גורם להם להכניס גלוקוז. בכך הוא מאפשר לתאים לנצל גלוקוז לאנרגיה או לאחסנו לעת הצורך וכן מוריד את רמות הגלוקוז בדם. הגן INSR כולל את המידע הגנטי ליצירת קולטנים לאינסולין. וריאנט מחולל מחלה בגן INSR שגורם לירידת מספר קולטני האינסולין על תאי הגוף או ליצירת קולטנים שפעילותם פגועה מאוד, פוגם בוויסות הגלוקוז בדם. למעשה, התאים בגוף הופכים רגישים פחות לאינסולין, או במילים אחרות נוצרת תנגודת לאינסולין.
תסמונת דונהו מתאפיינת בתנגודת חמורה לאינסולין לצד כשל גדילה, היפוטוניה (מתח שרירים נמוך), עיכוב התפתחותי, תווי פנים אופייניים והגדלת חריגה של איברי גוף. חולים בתסמונת מתים בדרך כלל במהלך השנה הראשונה לחיים, כאשר הסיבות המובילות למוות הן סיבוכים של היפוגליקמיה (רמה נמוכה מדי של סוכר בדם), זיהומים חיידקיים חוזרים וקרדיומיופתיה. הביטוי המרכזי של המחלה במערכת האנדוקרינית (מערכת ההפרשה הפנימית) הוא תנגדות לאינסולין עם היפראינסולינמיה (רמה גבוהה של אינסולין בדם) כבר בלידה. בשל התקלה במנגנון ויסות רמות הגלוקוז בדם, החולים סובלים בעת צום מהיפוגליקמיה ולאחר ארוחה מהיפרגליקמיה (רמה גבוה מדי של גלוקוז בדם).
ביטוי נוסף של התסמונת בעקבות השפעתה על המערכת האנדוקרינית הוא הגדלה של איברי המין החיצוניים בזכרים (הפין) ובנקבות (גדילת יתר של שפתי הפות והגדלת הדגדגן). הגדלה של השחלות היא אופיינית. בדיקת אולטרסאונד חושפת בדרך כלל מספר ציסטות פריפריליות בשחלה (שקיקים מלאי נוזל בשולי השחלה), בדומה למה שרואים בתסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) שהיא אידיופתית (ללא סיבה ידועה). הציסטות עשויות להיות גדולות מאוד ופגיעות לדימום או תסביב (torsion) ולעתים יש צורך בהסרתן בניתוח. אצל כל החולים רואים פטמות בולטות. כמו כן, דווחו מקרים של תת-פעילות מרכזית של בלוטת התריס. תת-פעילות מרכזית נגרמת מחוסר בהורמונים המופרשים מהמוח ומגרים את ההפרשה מבלוטת התריס.
לחולים בתסמונת דונהו ישנו עיכוב בגדילה. המשקל בלידה, אורך והיקף הראש נמצאים מתחת לאחוזון 3, כאשר המשקל ו/או אורך הגוף מושפעים יותר מהיקף הראש. יילודים ממשיכים לסבול מקושי לעלות במשקל ועיכוב חמור בגדילה. המשקל הממוצע בגיל שנה הוא 5-4 ק"ג. לכל החולים רמות פחותות של שומן תת-עורי. בנוסף, התסמונת גורמת לעיכוב התפתחותי ומוגבלות שכלית. רוב התינוקות סובלים מעיכוב התפתחותי כללי ברמה חמורה שכולל פגיעה בדיבור, פגיעה מוטורית (בתנועת השרירים) ומוגבלות שכלית. רוב החולים לא מגיעים לאבני דרך משמעותיות בהתפתחות לפני המוות המוקדם. אצל החולים נצפים גם מתח שרירים נמוך בשלד האקסיאלי (חלק הגוף המורכב מהראש והגו) וניוון שרירים. המחשבה היא שהמוגבלות השכלית היא תוצאה של אפיזודות חוזרות של היפוגליקמיה קשה, כלומר רמות נמוכות מאוד של גלוקוז בדם.
תווי הפנים האופייניים של הלוקים בתסמונת כוללים פרופטוזיס (גלגל העין זז קדימה יחסית למיקומו הנורמלי בארובה), קפל עור מתחת לעפעף התחתון (infraorbital fold), אוזניים גדולות הממוקמות נמוך ומסובבות לאחור, עיבוי של האזור האדמדם (vermilion) בשפה העליונה והתחתונה וגדילת יתר של הרקמה בחניכיים. דווחו מקרים של מקרוגלוסיה (לשון מוגדלת), אך היא יכולה להיות תוצאה של טיפול ממושך ב-IGF-1. זיהומים חוזרים שכיחים בקרב החולים בתסמונת דונהו. זיהומים חיידקיים חוזרים הגורמים לדלקת ריאות וזיהום בדרכי השתן הם סיבות נפוצות למוות. זיהומים שנרכשים במוסדות רפואיים עלולים לתרום להופעה של זיהומים חוזרים אצל החולים.
לתסמונת דונהו ביטויים קליניים במערכת הכסות, המערכת הכוללת את האיברים שעוטפים את הגוף כמו העור. לכל התינוקות החולים יש כבר בלידה היפרטריכוזיס (תסמונת איש הזאב) שהוא מצב של צמיחת יתר של שיער בכל חלקי הגוף כולל עור הפנים והיפרקרטוזיס שהוא מצב של התפתחות יתר של קרטין בזקיקי השיערות. אקנתוזיס-ניגריקנס, מצב רפואי הגורם לאזורים של עור עבה וכהה היכן שישנם קפלים בגוף, יכול להופיע כבר בלידה או בינקות המוקדמת.
הלב והכליות מושפעים גם הם בתסמונת דונהו. קרדיומיופטיה היפרטרופית, גדילת יתר של השריר בדופן חדר שמאל בלב ללא הגדלת שאר הלב, מופיעה ב-30% מהתינוקות והיא גורם מרכזי למוות. כליות מוגדלות הן שכיחות בקרב החולים. דווחו מקרים של חריגויות במערכת הרנין-אלדוסטרון, שלה תפקיד בבקרה ארוכת טווח על לחץ הדם ועל נפח הנוזל החוץ תאי בגוף. חריגויות אלו גורמות לרמות יתר של רנין (hyperreninemia) ואלדוסטרון (hyperaldosteronism) וכן להיפוקלמיה (רמה נמוכה של אשלגן בזרם הדם). רמות גבוהות של סידן בשתן (היפרקלציאוריה) ונפרוקלצינוזיס (שקיעת מלחי סידן בכליות), מזוהות לעתים קרובות בחודשים הראשונים לחיים ובחלק מהמקרים ניתן לזהותן לפני הלידה. תפקוד הכליות, כפי שהוא נמדד על ידי קצב הסינון של יחידות הגלומרולוס בכליה וריכוז הקריאטינין בפלזמה, הוא נורמלי.
הפרעה ביצירה או הפרשה של מרה (cholestasis), נוזל המיוצר בכבד ומשמש בתהליכי העיכול, נפוצה אצל יילודים חולים (בשבועות הראשונים לחיים). הגדלה של הכבד (הפטומגלי) מתרחשת ללא פגיעה בתפקוד הכבד. החולים יכולים לסבול מגדילת יתר של רקמה (היפרטרופיה) ברקטום ו/או צניחת רקטום. הממצאים הדנטליים אצל החולים כוללים שיניים גדולות (מקרודונטיה) וצפופות.
התסמונת הקלה יותר על הקשת - RMS - מתאפיינת בתנגודת לאינסולין ורמות גבוהות של אינסולין (אך ברמה פחות חמורה מתסמונת דונהו) עם תנודות ברמות הגלוקוז בדם וחמצת קטוטית, סיבוך של תנגודת לאינסולין בו החסר בהכנסה של סוכר לתאים גורם לכבד לפרק שומנים ולייצר מהם חומצות הנקראות גופי קטו. כמו כן, RMS מתאפיינת בסיבוכים בכלי הדם הקטנים (ורידונים או נימים). הממצאים אצל חולים אלו יכולים לנוע בין עיכוב חמור בגדילה ומוגבלות שכלית (בצד החמור) לגדילה והתפתחות נורמליות (בצד הקל). המאפיינים בתווי הפנים של החולים יכולים להיות קלים יותר מאשר בתסמונת דונהו.
ככל שהחולים ב-RMS מתבגרים הם מפתחים תחלואה הקשורה לסיבוכים בכלי הדם הקטנים, כמו פגיעה בכלי הדם הקטנים המזינים את הרשתית (proliferative retinopathy), נוירופתיה פריפרית (מחלה עצבית שהיא בעיקר מוטורית, כלומר קשורה לתנועת השרירים) ובעיות של כלי הדם בכליות. ההגדלה של איברי המין בזכרים ונקבות עם RMS, כמו גם תופעות עוריות של תשעורת יתר ואקנתוזיס-ניגריקנס, מופיעות מאוחר יותר בילדות ביחס לתסמונת דונהו. שחלות מוגדלות מדווחות בחלק מהמקרים וסיבוכים אפשריים כוללים התפתחות של מספר רב של ציסטות וכן התפתחות גידולים. אצל חולי RMS דווחו מקרים של גידולי סרטן נדירים.
סיבוכים של היפרגליקמיה והיפראינסולינמיה ממושכות הם הסיבה העיקרית לתמותה אצל חולי RMS והיא מתרחשת בדרך כלל בעשור השני לחיים, עם כי ההישרדות אפשרית גם לתוך העשור השלישי לחיים.
ניתן ללמוד ממחקרים שבוצעו בשנים 2019 עד 2023 על שכיחות ביטויי המחלה השונים בתסמונת דונהו וב-RMS. בתסמונת דונהו לכל החולים יש ייצור יתר של אינסולין (היפראינסולינמיה) וכן יש דיווחים על מקרים של חמצת קטוטית, הגדלה של איברי המין ותת-פעילות של בלוטת התריס, אך שכיחותם לא ידועה. ביטויים קליניים אלו של המערכת האנדוקרינית מופיעים אל כל החולים ב-RMS, פרט לתת-פעילות בלוטת התריס שלא מופיעה בכל חולי התסמונת אך כן אצל רובם.
מבחינת ההשפעה על הגדילה, אצל כל החולים בתסמונת דונהו מזהים עיכוב בגדילה התוך-רחמית ועיכוב בגדילה לאחר הלידה. אצל הלוקים ב-RMS דווחו גם כן מקרים של עיכוב בגדילה תוך רחמית בשכיחות לא ידועה וב-60%-80% ישנו עיכוב בגדילה גם לאחר הלידה. בכל המקרים של תסמונת דונהו התסמינים הנוירולוגיים כוללים: היפוטוניה (מתח שרירים נמוך), עיכוב התפתחותי ומוגבלות שכלית. ב-RMS ישנו טווח של התפתחות בין עיכוב חמור להתפתחות נורמלית, דווח גם על היפוטוניה ורוב החולים (אך לא כולם) לוקים במוגבלות שכלית קלה. לכל החולים בשתי התסמונות ישנו מבנה פנים בלתי תקין וכן חריגויות במערכת הכסות. הגדלה חריגה של איברי גוף (organomegaly) קיימת אצל כל החולים בתסמונת דונהו ואצל 60%-80% מהחולים ב-RMS. גדילת יתר של רקמה (היפרטרופיה) ברקטום ו/או צניחת רקטום מופיעות בכל חולי תסמונת דונהו ודווחו גם ב-RMS.