קטגוריה
- פגיעה בהחתמה גנטית
גנים קשורים
H19, IGF2, CDKN1C, PLAG1, HMGA2
שכיחות מקסימלית
1:30,000-1:100,000
עמותות וארגוני הורים
קבוצת שייכות
הפרעת גדילה תוך רחמית ואחר לידתית
תורשה
תסמונת SRS עוברת בתורשה תלוית החתמה אבהית/אימהית על ידי מתילציה. בתהליך ההחתמה, ה-DNA מקבל "תווית" כימית שנקראת מתילציה מהאב או מהאם, שמשפיעה על תפקוד הגנים, כלומר, התווית הזו "מחתימה" גנים וכך יכולה להפעיל או לכבות אותם. במידה והעובר קיבל גן לא תקין מאחד ההורים וגן תקין מהורה אחר שעבר החתמה ואינו פעיל, יתבטא רק הגן הלא תקין ותגרם מחלה.
קיימים מקרים נדירים יותר של סוגי תורשה אחרים בהם יש פגיעה בגן עצמו ולא בתווית הכימית שלו.
מרבית המקרים מקורם בשינוי דה נובו (חדש) שלא היה קיים אצל ההורים קודם לכן.
סימפטומים
IGF2 (פקטור גדילה דמוי אינסולין 2): משחק תפקיד מרכזי בגדילה עוברית. התסמונת יכולה להיגרם משינוי בגן שגורם לאובדן תפקוד הגן עצמו או מפגם בגן H19 אשר מעורב בהחתמה גנטית של IGF2 ולכן פגם בו יגרום לבעיה בויסות והפעלה של הגן.
התסמונת מאופיינת בגדילה מוגבלת במהלך ההתפתחות העוברית, כתוצאה מכך גודל התינוקות בלידה קטן יחסית לגיל ההריון. בלידה עצמה ניתן להבחין במספר סממנים חיצוניים, ביניהם מקרוצפלי (היקף ראש מוגדל), מצח בולט ולעיתים גם אסימטריה פיזיולוגית (הצד הימני והשמאלי בגוף אינם תואמים בגודל ובצורה). עיכוב בגדילה נמשך במהלך הילדות, בגיל שנתיים, גובהם של רוב הילדים החולים הינו הרבה מתחת לממוצע (על אף שלרוב אין חוסר בהורמון גדילה) אלא אם כן ההורים גבוהים או שמקבלים טיפול רציף.
במקרים רבים ניתן יהיה להבחין בסממנים חיצוניים כבר בלידה: א-סימטריה באורך הגפיים כתוצאה מצמיחה מופחתת באחד הצדדים. סקוליוזיס (עקמומיות בעמוד השדרה). אצבע חמישית מקומרת. צורת ראש משולשת, micrognathia (לסת תחתונה קטנה עם סנטר צר). אנומליה קרניאופציאלית (חריגות במבנה הגולגולת והפנים) מתבטאות בעיקר בחיך שסועה ובמנח לא תקין של הלסת התחתונה. מבנה זה של הלסת והגרון יכולים להוביל לקושי בנשימה או לחסימה בדרכי הנשימה.
עלולים להתפתח קשיי האכלה, בעיות מוטוריות בפה וחוסר תחושת תיאבון כך שלעיתים קרובות יש צורך בשימוש בצינור האכלה. עקב צריכה קלורית נמוכה החולים נמצאים בסיכון להיפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה בדם).
קיימת שכיחות גבוהה של הפרעות במערכת העיכול כמו מחלת ריפלוקס גסטרו-ושט GERD (מצב בו חומציות הקיבה חוזרת לוושט, לרב נגרם מחוסר תפקוד של מחסום הוושט תחתון), דלקת בוושט, הקאות, הסתייגות אוראלית (התנגדות לפעולות בליעה, והכנסת חפצים לפה), עצירות.
מסיבות אלו רבים החולים סובלים מתת תזונה וממשקל גוף נמוך.
קיימת שכיחות גבוהה לבעיות דנטליות, מיקרודונטיה (שיניים קטנות מהרגיל) או שיניים צפופת.
ילדים עם SRS נמצאים בסיכון מוגבר לעיכובים התפתחותיים כולל עיכובים מוטוריים, קוגניטיביים ודיבור וכן לקויות למידה.
לעיתים נצפים גם מקרים של בעיות גניטורינאריות (בעיות במערכת המין והשתן) כמו תסמונת Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (הקשורה לנרתיק ורחם לא מפותחים או חסרים עם מראה תקין של איברי המין החיצוניים) אצל נקבות. או היפוספודיאס (פתח צינור השופכה אינו במקומו התקין) וקריפטורכידיזם (אחד האשכים לא ממוקם בשק) אצל זכרים.
לעיתים מתפתחות גם בעיות לבביות שונות, מצבים אלה נדירים ביותר אך קיימים.
קיימת מערכת ניקוד קלינית על שם (Netchine-Harbison (NH-CSS באמצעותה ניתן לקבוע אבחון קליני של SRS עבור אדם שעומד לפחות בארבעה מהקריטריונים הקליניים של NH-CSS אשר יכללו מצח בולט, מקרוצפלי יחסי בלידה בתוספת שני ממצאים נוספים, לאחר שנשללו אצלו הפרעות אחרות ניתן לאבחן כמעט בביטחון SRS.