קטגוריה
- מחלה גנטית רב מערכתית
גנים קשורים
ERCC2 ,ERCC3 ,GTF2H5 ,GTF2E2 ,MPLKIP, TTDA, TARS, CARS, AARS1, MARS1
שכיחות מקסימלית
1:1,000,000
עמותות וארגוני הורים
קבוצת שייכות
Nucleotide Excision Repair (NER) disorders
תורשה
TTD עוברת בתורשה אוטוזומלית רצסיבית. כלומר, שני ההורים נושאים וריאנט מחולל מחלה בגן הקשור למחלה, ולילד יש סיכוי של 25% לרשת את שני הוריאנטים הפגועים ולחלות במחלה.
סימפטומים
מרבית הגנים שפגיעה בהם גורמת ל TTD מקודדים לחלבונים המשתתפים בתהליך המכונה NER, זהו תהליך של תיקון נזקי דנ"א (בפרט נזקי קרינת UV). פגיעה בהם מובילה לפגם ביכולת התיקון של דנ"א. גנים אחרים שיכולים להיות פגועים משתתפים בתהליך החלוקה התאית ומבקרים את סדר התהליכים בו. בכל מצב, היא מתבטאת במגוון רחב של תסמינים שישפיעו על מגוון מערכות, כיוון שהפגיעה משפיעה על תאים שמתחלקים בתדירות גבוהה (כגון שיער ועור) או בתהליכי גדילה והתפתחות.
לרב, ניתן להבחין בעיכוב התפתחותי תוך-רחמי כבר במהלך ההריון. תסמינים נוירולוגיים ניתנים לזיהוי בינקות ועשויים לכלול עיכוב התפתחותי כללי, נוירופתיה היקפית (פגיעה בעצבים שמחברים בין המוח והגוף), שיתוק בגפיים, נוקשות בשרירים, היפוטוניה (חולשת שרירים), היפררפלקסיה (תגובת רפלקסים מוגזמת) ונטייה לרעידות בתנועה רצונית. בנוסף, בMRI ניתן יהיה להבחין בדיסמיאלינציה מוחית (פגיעה בחומר שעוטף את תאי העצב ועוזר להעברת מסרים) ובאטרופיה מוחית (התכווצות של המוח).
לחולי TTD תווי פנים אופייניים הכוללים פנים מחודדות וקטנות, מרווח גדול בין העיניים (היפרטלוריזם) או מרווח קטן מדי בין העיניים (היפוטלוריזם), קפל בעפעף שמכסה את העין (אפיקנתוס), מיקרוצפליה (ראש קטן מהרגיל), חך צר וגבוה ונסיגה של הסנטר לאחור (רטרוגנטיה).
בנוסף, חלק מהחולים עשויים לחוות קרניוסינוסטוזיס (התגרמות מוקדמת של עצמות הגולגולת שמגבילה את צמיחת המוח)
בעיות בעיניים גם כן אופייניות אצל חולי התסמונת וגם מגוונות ומשתנות בין החולים. אלו יכולות לכלול הקטנה של העין (מיקרופתלמיה), הקטנה של הקרנית (מיקרוקרניה), קטרקט (עכירות בעדשת העין שגורמת לראייה מטושטשת), ניסטגמוס (תנועות בלתי רצוניות של העיניים), פוטופוביה (רגישות גבוהה לאור), פזילה או ניוון מקולרי ורטינלי (פגיעה ברשתית שעלולה לגרום לראייה ירודה).
התסמונת פוגעת באופן משמעותי בשיער, בציפורן ובעור כיוון שרקמות אלו מתחלקות בתדירות גבוהה. מאפיין מרכזי של TTD הוא שיער שביר ויבש עם תבנית מנומרת ייחודית בשיער שנראית תחת מיקרוסקופ ומכונה "זנב נמר", (מכאן שמה הנוסף "תסמונת השיער השביר"). לחולים נטיה לשיער דליל בקרקפת עד להתקרחות. תסמינים עוריים כוללים עור יבש וקשקשי (איכטיוזיס) עם נטייה לאדמומיות קשה וקילופים. רגישות יתר לשמש, אקזמה וריבוי נמשים. בנוסף, ניתן למצוא עיוותים בציפורניים כגון ציפורניים מחורצות, סדוקות, קעורות, דיסטרופיות (מעוותות) או חסרות.
מרבית החולים יסבלו מבעיות בעצמות ובשיניים כגון התפתחות לקויה של ציפוי השיניים ועששת חמורה. בעיות בשלד כוללות התכווצויות ופריקות של מפרקים, עקמת חזיתית (עקמומיות של עמוד השדרה קדימה), עלייה בצפיפות העצם ועיכוב בהתבגרות השלד.
תסמינים המטולוגיים כוללים חסרים שונים ברכיבי הדם, בעיקר אנמיה, נויטרופניה (רמה נמוכה של תאי דם לבנים שמובילה לרגישות לזיהומים) או פנציטופניה (מחסור בכלל תאי הדם, גם האדומים וגם הלבנים). בנוסף, קיימת נטייה למחסור בנוגדנים (חלבונים שמתחברים לסמנים על פני פתוגנים ומסיעים למערכת החיסון לזהות אותם). כתוצאה ממחסור ברכיבים חיסוניים והחלשה כללית של מערכת החיסון, לחולים נטייה מוגברת לזיהומים חוזרים.
ייתכנו תסמינים מערכתיים נוספים, אלו משתנים בין חולים שונים ויכולים לכלול מגוון מערכות. ביניהם, ברונכוספאזם (כיווץ בדרכי הנשימה שגורם לקשיי נשימה), פגיעה בתפקוד הלב או מומים בלב (כגון פגם במחיצה הבין-חדרית, שהוא חור בין חדרי הלב), דלקות ריאה חוזרות, בקע טבורי (בליטה באזור הטבור), בעיות בפוריות שנובעות מהתפתחות לא תקינה של בלוטות הרבייה או אשך טמיר אצל זכרים (אי ירידת האשכים למקומם התקין).
חולים עם TTD מציגים כשל במנגנון תיקון נזקי דנ"א הנגרמים מחשיפה לקרינת UV (פגיעה בתהליך התיקון של נזקים גנטיים שנגרמים מקרינה כמו אור שמש), עם זאת, אין להם נטייה מוגברת לסרטן העור, למעט עלייה קלה בסיכון לקרצינומה של תאי קשקש (סוג של סרטן עור).