קטגוריה
- neurology
גנים קשורים
FOXG1.
שכיחות מקסימלית
אובחנו כ-1,000 חולים ברחבי העולם, לפי International FOXG1 Foundation, קבוצת תמיכה בהורי חולים שהוקמה בארה"ב.
קבוצת שייכות
Rett like syndrome. כל המחלות בקבוצה זו משפיעות באופן דומה על התפתחות המוח, אך נובעות מבעיה בגנים שונים. תסמונת Rett מתאפיינת בהתפתחות שכלית תקינה תחילה ואז עיכוב ונסיגה. מבין המחלות בקבוצה זו FOXG1 מתבטאת יחסית מוקדם בחיים.
תורשה
אוטוזומלית דומיננטית. ואולם, היא נגרמת לרוב על ידי מוטציה דה נובו, שהיא מוטציה חדשה שאינה מועברת מההורים אלא נוצרת לראשונה אצל הילד.
סימפטומים
תפקידו של הגן FOXG1 עדיין לא ברור במלואו, אך ידוע כי יש לו תפקיד בהתפתחות המוח ובפרט בהתפתחות המוח הגדול (Telencephalon). הוא שייך למשפחה של גנים המכילים את המידע לייצורם של פקטורי שעתוק, שהם חלבונים שאחראים לבקר את הביטוי של גנים אחרים. תסמונת FOXG1 מתאפיינת בעיכוב התפתחותי ומוגבלות שכלית בינונית עד עמוקה (השכיחות של מוגבלות שכלית בקרב החולים היא 100%) ובמרבית המקרים החולים לא מדברים (79%). כמו כן, ישנם עיכוב בגדילה לאחר הלידה, מיקרוצפליה (זעירות ראש) מולדת או שמתפתחת לאחר הלידה אשר הולכת ומחריפה לאורך המחלה, הפרעת תנועה (עד 100% מהחולים) היפר-קינטית (תנועות שרירים מוגברות ולעתים בלתי נשלטות) או דיס-קינטית (תנועות לא רצוניות או עוויתות) והיפוטוניה (מתח שרירים נמוך) (95%). לעתים הדיסקינזיה פוגעת בפה ובפנים (orofacial dyskinesia). 85% מהחולים לא הולכים ללא סיוע, ל-60% חסרה יכולת להשתמש באופן תפקודי בידיים ו-20% מאבדים יכולות מוטוריות שנרכשו.
ביטויי מחלה נוירו-פסיכיאטרים בתסמונת כוללים: תנועות סטריאוטיפיות שהן תנועות חסרות מטרה החוזרות על עצמן (נפוץ מאוד), פגיעה באינטראקציות חברתיות ובעיה בקשר עין (עד 100% מהחולים), הפרעות שינה (55%-70%), פרצי בכי בלתי מוסברים (70%), חוסר נחת, התקפי צחוק (50%) וחריקת שיניים (75%). שכיחות אצל החולים גם התנהגויות שקשורות לקשת האוטיסטית. אצל ילדים חולים ישנם קשיי האכלה (90%) ועלייה לקויה במשקל, פזילה (85%) וספסטיות (60%), שהיא עלייה לא מווסתת במתח השרירים הגורמת להגברת תנועה ונגרמת מתקלה בשליטה של מערכת העצבים המרכזית (מוח וחוט השדרה) בשרירים. כמו כן, הם מתמודדים עם רפלוקס קיבה-ושט (עד 90%) שהוא צרבת כתוצאה מעלייה של נוזל חומצי מהקיבה לוושט וכן מאספירציות (שאיפה של חומר לריאות).
לאנשים עם תסמונת FOXG1 יש טווח רחב של סוגי התקפים אפילפטיים (60%-80%), שכולל: התכווצויות ינקות (infantile spasms), שהן סוג חמור של פרכוסים המתאפיינים בהתכווצות של הגפיים והראש; התקף מוקדי (מוגבל לאזור מסוים של המוח); פרכוס מוקדי מורכב שמערב שינוי במצב ההכרה או התודעה; התקף כללי המקיף את כל המוח שיכול לגרום להתמתחות של הגוף בלבד (tonic seizure); התקף מיוקלוני שמתבטא בהתכווצויות שרירים פתאומיות קצרות ובלתי רצוניות במעורבות חלק גוף מסוים או הגוף כולו; התקף א-טוני (atonic) שמתבטא באיבוד טונוס שרירים ונפילה; ואף ישנם מקרים של התסמונת האפילפטית Lennox-Gestaut. נפוצים אצל החולים גם התקפי טוני-קלוני דו-צדדיים, שהם התקף טוני (עלייה בטונוס השרירים) של שניות עד דקות ואז התקף קלוני, שכולל תנועות חזרתיות בשני צדדי הגוף. במחקר שבוצע בשנת 2018 (Mitter et al.) הגיל הממוצע להתפתחות אפילפסיה היה 25 חודשים והטווח היה בין שלושה חודשים ל-14 שנים. לאנשים שדווח כי פיתחו תסמונת אפילפטית Lennox-Gestaut נמצא וריאנט מחולל מחלה מסוג missense - כלומר שינוי בבסיס אחד או ״אות״ אחת בקוד הגנטי שמוביל לשינוי באחת מחומצות האמינו בשרשרת החלבונית. במקרה זה השינוי השפיע על החומצה האמינית בעמדה 187.
לחלק מהחולים יש ליקוי ראייה קורטיקלי (40%, נובע מבעיה בעיבוד המידע הראייתי במוח), עקשת (קיפוזיס) שהיא עקמומית של עמוד השדרה הגורמת לגב העליון להיות מעוגל מהתקין, עקמת ו/או פגיעה בנשימה. העיקול של חוט השדרה אצל החולים הוא לעתים גם הצידה וגם בציר קדימה אחורה (kyphoscoliosis). קומה נמוכה מופיעה במחצית מהחולים. חלק מהחולים סובלים גם מעודף רוק (hypersalivation) (65%). ממצאים אופייניים בדימות מוח כוללים ממצאים חריגים בכפיס המוח (corpus callosum), המבנה האחראי לקשר את ההמיספרות השמאלית והימנית של המוח הגדול. במיוחד ניכרת אצל החולים הידקקות של ה-rostrum (החלק הקדמי-תחתון של כפיס המוח). יש דפוס פשוט יותר מהרגיל של פיתולים בקליפת המוח (simplified gyral pattern), מצב שניתן לעתים להגדיר גם כ-Pachygyria וכן היפרפלזיה – גדילת יתר – של הפורניקס, שהוא רשת סיבים המחברת את ההיפוקמפוס במוח לגופים ההדדיים של ההיפותלמוס. ישנה הגדלה של החללים הפנימיים במערכת העצבים המרכזית המכילים את נוזל המוח והשדרה, היפופלזיה (גדילת חסר) של גרעיני הבסיס והאונות הפרונטליות. חדירות המחלה, כלומר שיעור הנשאים של הווריאנט מחולל המחלה שמפתחים ביטויי מחלה, עמדה בדיווחים עד היום על 100%.
החולים יכולים להציג גם מחולית מסוג Choreoathetosis. מחולית היא תנועות בלתי רצוניות חסרות מטרה שהן חדות ומהירות ודמויות ריקוד. אתטוזיס היא כוריאה איטית עם תנועות של חלקי הגפיים הרחוקים ממרכז הגוף. תנועות אלו מזכירות כתיבה איטית, הן חוזרות על עצמן ולעתים מפסיקות. לחולים יש לעתים משקל גוף נמוך ועיכוב בהתפתחות המיאלין, המעטה המצפה את תאי העצב, מבודד אותם מסביבתם ומאפשר להם להעביר מסרים במערכת העצבים במהירות.