פרטי המחלה Alzheimer's disease (AD)

קטגוריה

  • neurology

גנים קשורים

ממחלת אלצהיימר משפחתית של גיל צעיר (EOFAD): PSEN1, PSEN2, APP. APOE קשור לאלצהיימר בכל הגילים וישנם עוד כ-20 גנים נוספים שקשורים במידה קטנה יותר לסיכון מוגבר (susceptibility genes). בין הגנים שנמצאו כקשורים לסיכון מוגבר לאלצהיימר: ABCA7, AKAP9, BIN1, CASS4, CD2AP, CD33, CLU, EPHA1, FERMT2, HLA-DRB5/DRB1, INPP5D, MEF2C, MS4A6A/MS4A4E, PICALM, PLD3, PTK2B, SORL1, TREM2 and UNC5C.

שכיחות מקסימלית

הסיכון באוכלוסייה הכללית לחלות באלצהיימר מוערך כ-10%-15%.

קבוצת שייכות

מחלות נוירודגנרטיביות (מחלות ניווניות של מערכת העצבים).

תורשה

מחלת אלצהיימר משפחתית של הגיל המבוגר (LOFAD) היא מולטיפקטוריאלית, כלומר נובעת משילוב של גורמי סיכון גנטיים שנקראים susceptibility genes וגורמים סביבתיים. מחלת אלצהיימר משפחתית של גיל צעיר (EOFAD) יכולה להיגרם מפגם באחד הגנים PSEN1, PSEN2 ו-APP. במקרים אלו היא עוברת בתורשה אוטוזומלית דומיננטית.

סימפטומים

מחלת אלצהיימר מאופיינת בדמנציה שמתחילה כפגיעה קוגניטיבית קלה, כלומר כשל קל בזיכרון שקשה לזהות. אט אט הדמנציה הופכת לחמורה יותר וגורמת למוגבלות. ממצאים נפוצים נוספים אצל החולים הם בלבול, שיפוט לקוי, הפרעה בשפה, תלונות על בעיות ראייה, עצבנות, נסיגה בפעילות והזיות. לעתים מופיעים גם התקפים אפילפטיים, מאפיינים פרקינסוניים (שהם למשל איטיות בתנועה או רעד לא רצוני), טונוס שרירים מוגבר, ריטוט שרירי (מיוקלונוס) שהוא כיווץ פתאומי, קצר ולא רצוני של קבוצת שרירים, בריחת שתן ודיבור מינימלי או אילמות. מוות מתרחש בדרך כלל מתשישות וחוסר תזונתי ומדלקת ריאות. משכה של המחלה בדרך כלל 8 עד 10 שנים, אך תועדו מקרים בטווח שבין שנה ל-25 שנים. אצל כ-95% מהמאובחנים עם אלצהיימר המחלה מתפרצת מאוחר יותר מגיל 60 עד 65 (late onset) וב-5% מהמקרים לפני כן (early onset). ב-75% מהמקרים הסיבה למחלת האלצהיימר לא ידועה, ב-15%-20% מהמקרים הסיבה היא גנטית והמחלה מתפרצת בגיל מבוגר ולכן נקראת Late-onset familial AD, בפחות מ-2% מהמקרים הסיבה היא Early-onset familial AD ובפחות מ-1% מהמקרים הסיבה היא תסמונת דאון. בסך הכל, כרבע מהמקרים של אלצהיימר הם משפחתיים, כלומר מופיעים במשפחה שבה יש שלושה או יותר חולי אלצהיימר. גם כשהמחלה משפחתית וגם כשהחולה הוא מקרה ראשון במשפחתו ביטויי המחלה דומים והדרך היחידה להבחין בין מצבים אלו למצבים המשפחתיים, היא בדיקת ההיסטוריה המשפחתית או ביצוע בדיקה גנטית מולקולרית.

נתונים נוספים