הסיפור שלנו
אולטראסאט הנו לוויין מדעי הנושא טלסקופ בעל שדה ראיה רחב (204 מעלות רבועות), בתחום העל-סגול (UV, 230-290 ננומטר), אשר צפוי להיות משוגר למסלול גבוה סביב כדור הארץ (גיאו-סטציונרי, כמסלולם של לווייני תקשורת) בשנת 2027. אולטראסאט יחולל מהפכה ביכולתנו למדוד, לנתח ולהבין אירועים חולפים ביקום. נפח החלל שיהיה נגיש לאולטרסאט לצורך גילוי מקורות חולפים יהיה גדול פי 300 מזה שהיה נגיש לטלסקופ העל-סגול רב העצמה ביותר עד כה, GALEX, והוא יהיה דומה בהיקפו להיקף הנגישות של הפרויקט המתקדם ביותר לגילוי מקורות משתנים, אשר צפוי להתחיל לפעול אחרי 2024, LSST. בניגוד ל- LSST, שיצפה באור נראה, אולטראסאט יסרוק את השמיים בתחום העל סגול.
פרויקט אולטראסאט צפוי להשפיע על מגוון רחב של תחומים מדעיים: מקורות של גלי כבידה, סופרנובות, כוכבים משתנים וכוכבי הבזק, גלקסיות פעילות, אירועי ספיחה של כוכבים לחורים שחורים מאסיביים, אובייקטים קומפקטיים וגלקסיות. הוא יפתח חלון לתחום ספקטרלי שנזנח תצפיתית עד כה (על-סגול), ויספק תצפיות בתדירות גבוהה תוך שהוא מאפשר מעקב רציף אחר המקורות לאורך חודשים בקצב דקות. הנתונים ישודרו לקרקע בזמן אמת, והתרעות על אירועים חולפים יופצו לקהילה המדעית בתוך פחות מ-15 דקות, לצורך מעקב מהקרקע אחר מקורות משתנים וחולפים.
יעד מדעי מרכזי של אולטראסאט הינו גילוי ומדידה של קרינה אלקטרומגנטית בעקבות זיהוי אירועי גלי כבידה ממיזוגי כוכבים בהם מעורב כוכב ניוטרונים. גילויים כאלה מהווים מפתח לשימוש באירועים כאלה כדי לענות על שאלות בסיסיות בפיסיקה, כגון מה המקור של היסודות הכבדים בטבע ומהו קצב ההתפשטות של היקום. אולטראסאט יוכל לצפות תוך דקות ביותר מ 50% מהשמיים, ושדה הראייה הרחב שלו יכסה לגמרי את את איזור אי-הודאות הצפוי להתקבל מגלאי גלי הכבידה המשודרגים, החל מ-2027. אולטראסאט יספק מדידות רצופות בתחום העל-סגול, ובנוסף התראות לקהילה המדעית שיאפשרו מעקב ספקטרוסקופי ובאורכי גל אחרים בעזרת טלסקופים קרקעיים.
אולטראסאט מתוכנן למשימה מדעית של לפחות 3 שנים במסלול, והדלק בו יספיק להארכת המשימה עד כדי 6 שנים.
הלווין מתוכנן להגיע למקומו הסופי לפני שדרוג מערך גלאי גלי הכבידה לרגישות המלאה.
אולטראסאט הנה משימה מדעית במימון ובניהול משותף של מכון ויצמן למדע ושל סוכנות החלל הישראלית, ובהובלה מדעית של צוות חוקרי מכון ויצמן בשיתוף מכון DESY הגרמני (DESY center of the Helmholtz association). הלוויין יבנה ע"י התעשייה האווירית-מבת, אשר תהיה אחראית גם לשילוב הטלסקופ, שייבנה ע"י אלביט מערכות-אלאופ, ולניהול המשימה בחלל.
אולטראסאט הנה משימה פורצת דרך הן מבחינה מדעית והן מבחינה יישומית. הצלחת המשימה תוכיח כי ניתן להשיג פריצות דרך מדעיות באמצעות לוויינים קטנים וזולים יחסית (כמאה מיליון דולר כולל שיגור), והיא תסלול את הדרך למשימות דומות בעתיד. הפרופיל המדעי הגבוה של המשימה יחזק את מעמדה של תעשיית החלל הישראלית ואת מעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית באמצעות שיתופי פעולה עם תעשיות וסוכנויות מובילות בתחום. בנוסף, המשימה תמלא תפקיד חינוכי חשוב ותעורר השראה בקרב ישראלים צעירים מוכשרים לעסוק בתחומי המדע והטכנולוגיה.