תאריך:
14.3.24
חמישי
שעה: 19:30

שירת המדע : פרס עידוד היצירה למדענים ע"ש עפר לידר

פרופ' עפר לידר, חוקר תורת החיסון, היה מדען במחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן למדע.

מחקריו מהווים בסיס לפיתוח תרופות חדשות למחלות חשוכות מרפא כמו דלקת פרקים, טרשת

נפוצה ומחלות ניווניות של מערכת העצבים. במקביל לקריירה המדעית, עסק עפר גם בכתיבה. הוא פרסם שיריו בעיתונות ואף היה למבקר במוסף לספרות של 'ידיעות אחרונות' במשך 23 שנים נאבק עפר במחלת הלוקמיה, והמשיך כל העת בפעילותו וביצירתו בכל תחומי חייו, המדעית והספרותית.

פרס עידוד היצירה בין מדענים על שמו, של פרופסור עפר לידר הוא תולדה של חבירה בין משפחת לידר, ידידיו ומוקיריו במכון ויצמן למדע לבין ומחוצה לו, ושורה של אנשי ספרות, אמנים והוגים.

תחרות הכתיבה למדענים המבטאת את דרך חייו המיוחדת של עפר לידר, אשר ראה את המדע כיצירה, ואת המדען כיוצר. מכון ויצמן, במסגרת מפעל 'שירת המדע' מעניק מידי שנה פרס למדענים, אשר לצד עבודתם, יוצרים וכותבים גם ספרות ושירה, ומוציא לאור שנתון המתמקד במרווחים ובאזורי המגע בין ספרות, אמנות ומדע. התחרות מבטאת את הזיקה בין המדע לרוח, ומעודדת מדענים לעסוק ביצירה אמנותית.

 

ערב של שירה ופרוזה, קריאת היצירות הזוכות, הענקת הפרסים לזוכים ומוזיקה. 

בהשתתפות: סגן נשיא לפיתוח משאבים ותקשורת, מכון ויצמן למדע - פרופ׳ רועי עוזרי,  פרופ' בני גיגר, פרופ' יצחק פלפל, רוני סומק, רפי וייכרט, הדסה וולמן ושופטי התחרות:

פרופ' יצחק פלפל (יו״ר), שגית ארבל אלון , אגי משעול,  אירית סלע וישי שריד

אמנית אורחת: דניאל רובין 

ליווי גיטרה ושירה: ניר שלמה 

בשיתוף מרכז ברגינסקי לממשק בין מדע לרוח.

נוספים אירועים

אירועים נוספים

תאריך:
1.2
שבת
שעה: 11:00

צבע הדיו | בריאן ד׳ ג׳ונסון

שימו לב: הקרנת הסרט צבע הדיו נדחתה ביום, משישי בבוקר ה-31.1 למחרת, שבת ה- 1.2 בשעה 11:00.

 

דיו הוא המדיום הראשוני שלנו - הוא רשם את האבולוציה של האנושות. הסרט 'צבע הדיו'  הוא מסע פואטי וכימי, החושף את המסתורין והעוצמה של המדיום דרך עיניו של ג'ייסון לוגאן, יצרן דיו בעל חזון. 

בעבודה עם מרכיבים שהוא אוסף בטבע - עשבים שוטים, פירות יער, קליפות עץ, פרחים, סלעים, חלודה - הוא מייצר דיו כמעט מכל דבר ושולח צבעי דיו בהזמנה אישית למגוון אקלקטי של אמנים ברחבי העולם, מקריקטוריסט ניו יורקי ועד קליגרף יפני שעושה בעבודותיו עירוב מסעיר של מילה, ציור, הדיו והתנועה. 

הוא גם מבקר אצל חלק מהם, כמו אמנית שיוצרת צבעי אוקר מסלעים, או אצל אומנים - ילידיים שמייצרים צבע אדום מחיפושיות במקסיקו (את הדיו האדום שייצר הוא שולח למרגרט אטווד, יוצרת ״יומנה של שפחה״, שמציירת עבורו נשים בשמלות אדומות). כשהדיו והצבעים ששלח מקבלים חיים משלהם, האלכימיה המשובבת שלו מציירת סיפור של צבע שמחבר אותנו מחדש לאדמה ומחזיר אותנו לתחושת פליאה ילדותית. 

סרט המתענג על החושניות של הדיו, על האופן שבו הוא נספג בנייר, מתערבב בצבעים אחרים, משפיע עליהם, מחלחל לתוכם , מעורר תשוקה לכימיה, או לאלכימיה ובעיקר,  זהו שיר הלל לקראפט, לאיטיות, לשליטה מופלאה בחומרים, לפשטות היצירה והחיים. 
 

 

הסרט מצטרף לתנועה משותפת שהולכת וגדלה בעולם,  להחיות מדיה אנלוגית וצבע טבעי, לא רק כאקט נוסטלגי - בעידן דיגיטלי שבו הגבול בין אמת לשקר הפך להיות כל כך חלקלק, יש כמיהה לחומר בל יימחה של הדיו ולחיבור המוחשי של שפה בעבודת יד. לאורך קיומה  של הציוויליזציה, הדיו נשאר התיעוד המתמשך ביותר שלנו, מאובן של התודעה האנושית. ובזוהרו המהיר, אפשר לגלות את הקסם של מדיום שעדיין קושר אותנו כמו שום דבר אחר - חותם של אותנטיות בעידן של אפס ואחד.


בימוי: בריאן ד' ג'ונסון


קנדה 2022 | 105 דקות | אנגלית יפנית וספרדית, תרגום לעברית ולאנגלית 
 

קרא עוד קרא עוד
תאריך:
3.2
שני
שעה: 20:00

DIS-COVER יאיר אסולין ופרופ' עידן שגב

יאיר אסולין,  סופר והוגה דעות, זוכה פרס ספיר לספרי ביכורים לשנת 2011, ופרס שרת התרבות ופרס ראש הממשלה לסופרים עבריים לשנת 2016. 
הוא עסק בעבר בהוראת תוכניות למדעי היהדות ובספרות השוואתית באוניברסיטת ייל, כותב טור קבוע בעיתון הארץ ומנחה תוכנית הגותית ב"כאן".


עידן שגב הוא פרופסור לחישוביות עצבית במרכז למדעי המוח באוניברסיטה העברית,  שותף בכיר בפרויקט ״המוח הכחול״ השוויצרי ופרויקט ״המוח האנושי״ האירופאי, וממקימי כתב העת המדעי הבינלאומי Frontiers. תחום עיסוקו המרכזי הוא חקר תאי עצב ורשתות עצבים במוח היונק והאדם, במטרה להבין ״מה מייחד את האדם״. עידן גם מתעניין בקשר בין המוח לאמנות, ויזם מפגשים מרתקים בין אמנים ומדענים.


השיחה תעסוק בזמן המהפכני - משנה סדרי העולם - שבו אנו חיים, באתגרים הגדולים ובהזדמנויות הניצבות בפני האנושות בתקופה הזאת, ובסימני השאלה הבוערים שניצבים לפנינו. היא תאיר את חשיבותה הקריטית של השותפות בין חוקרי מדעי הטבע לחוקרי מדעי החברה והרוח, כדי שנצליח לצמוח לעולם חדש, מפרה ויצירתי, הן כאנושות בכללותה ובפרט כחברה בישראל.

האירוע מתקיים בשיתוף מרכז ברגינסקי לממשק בין מדע ורוח
 

קרא עוד קרא עוד